Fasadbeklädnad

Med en unik fasadbeklädnad har du möjlighet att ge ditt hem eller byggprojekt ett elegant uttryck. Vår utvändiga fasadbeklädnad tål all slags väder och vind och kan användas vid både renovering och nybyggnation av hus, men även i samband med exempelvis garage, bodar och övertäckta terrasser.

Hemligheten är i-CLiPS by GRAD®

Fasadbeklädnaden från DOLLE Nordic består av en patenterad i-CLiPS by GRAD® aluminiumskena, utvecklat av GRAD®, som gör konceptet mycket speciellt. Med hjälp av systemskenan fästs den valda beklädnaden med endast några få klick och utan behov av skruvar och alltför många verktyg. Resultatet är elegant eftersom du undviker synliga skruvar och skapar exakta avstånd mellan beklädnadspanelerna.

Unikt fästningssystem

Med i-CLiPS by GRAD® klickas beklädnaden fast i en aluminiumskena med plastclips, vilket automatiskt säkerställer rätt avstånd mellan brädorna och efterlämnar en skruvfri yta på din liggande eller stående panel.

Ribborna monteras på skenan, en bit utifrån den bakre konstruktionen, för att säkerställa ventilerade fasader. Med våra standardprofiler uppnås en öppning under 20% per m2.

Enkel och snabb montering

Förutom en skruvfri finish går monteringsarbetet också snabbt och enkelt. Först fästs de patenterade i-CLiPS by GRAD®-skenorna enkelt på fasaden och med hjälp av denna monteringsskena kan ribborna sedan fästas med endast några få klick och utan behov av skruvar eller specialverktyg. Clipsen är monterade från fabriken och säkrar därmed ett precist och symmetriskt avstånd mellan ribborna.

Det är även enkelt att demontera och/eller byta ribbor om det behövs – exempelvis om du behöver tillgång till elektronik, vvs eller annat som gömmer sig bakom din ribbvägg. Se länk.

Se mer om montering av lodrät och vågrätt fasadbeklädnad.

Ribborna

För i-CLiPS by GRAD® systemen erbjuder vi populära och långtidshållbara träsorter som är utvalda specifikt för systemen. Våra träsorter är FSC- eller PEFC certifierade och speciellt anpassade för det nordiska klimatet.

Brädorna har behandlats individuellt för att göra träet motståndskraftigt mot röta och svamp. Dessa behandlingar resulterar i en unik hållbarhet, formstabilitet och en varm lyster. Tack vare dessa behandlingar kräver fasadbeklädnaden minimalt underhåll. Med i-CLiPS by GRAD® kan du smidigt skapa en elegant och långvarig yta på din utvändiga träbeklädnad.

 

Standardprofiler & dimensioner

Clipsen

Plastiskclipsen är tillverkat i 100% återvunnit och återvinningsbart material. Clipsen tillverkas på GRAD®s egen fabrik i Frankrike, och uppfyller såklart alla gällande krav och regler.

Profilerna för terrassbeläggning kan också användas som fasadbeklädnad, vilket ger ett bredare utseende. Läs mer om i-CLiPS terrass här.

Läs mer här om du vill veta mer om våra vanliga träslag, patinering och träbehandling.

Oändliga möjligheter

i-CLiPS by GRAD®-systemet och ribborna kan även användas som undertak vid husets överhäng. Det går också att använda i fuktiga miljöer som bastur.

Utöver detta är det även lämpligt för användning inomhus där i-CLiPS kan monteras för att skapa en elegant look på väggen eller i taket. Här kan du se projektet i Sabro där ribborna har använts för inomhusbruk.


TRÄSORTER

Standardlager av träslag.
Se våra standardprofiler här.

Thermo furu

Thermofuru är ett miljövänligt, certifierat (FSC) och hållbart trä – som inte är tryckimpregnerat. Thermofuru behandlas uteslutande med värme och ånga, vilket ger träet en unik hållbarhet och formstabilitet. Den färdiga träprodukten är mer motståndskraftig mot röta och svampangrepp och är därmed ett idealiskt material att använda som utvändig fasadbeklädnad. Hållbarheten är klassificerad i klass 2 (EN 350) – testad för en hållbarhetstid på mer än 20 år. Fasadbeklädnaden kan brandbehandlas. Läs mer om värmebehandlat trä.

Thermo ask

Thermoask har en fin mörkbrun glöd och åldras vackert. Thermoask håller längre på grund av den speciella värmebehandlingen som gör träet resistent mot röta och svamp. Värmebehandlingen ger formstabilitet och hållbarhet, så det finns inget behov av efterbehandling eller träskydd. Thermoask är ett miljövänligt, certifierat (FSC) och hållbart trä – som inte är tryckimpregnerat. Hållbarheten är klassificerad i klass 2 (EN 350) – testad för en hållbarhetstid på mer än 20 år. Läs mer om värmebehandlat trä.

SPECIALPROFILER

Nedan kan du se några av de andra träslagen som kan användas med i-CLiPS by GRAD®-systemet
Minsta beställning kan gälla för specialribbor.

Kebony

Kebony är ett miljövänligt, certifierat (FSC) och hållbart trä. Kebonyträ har en djup, mörkbrun färg. När träet utsätts för sol och regn utvecklar det naturligt en vacker, silvergrå patina. Tekniken bakom Kebony är en miljövänlig och patenterad träförädlingsprocess som ger trästrukturen en permanent förändring som förbättrar träets egenskaper. Se mer om Kebony-tekniken.

Accoya Natur

Accoya är ett halvhårt träslag med hög stabilitet. Träet är acetylerad furu, vilket förbättrar träets prestanda och hållbarhet. Accoya-trä är motståndskraftigt mot det nordiska klimatet och är lämpligt för fasadbeklädnad och terrassbeläggning. Med ett lågt koldioxidavtryck kan du bidra till att minska koldioxidutsläppen och skapa en friskare värld.

Ceder

Cederträ är extremt hållbart och lämpar sig väl för användning i det nordiska klimatet. Träet har en vacker rödbrun färg och är nästan kvistfritt. Cederträ, som är 100 % PEFC-certifierat, får med tiden en vacker naturlig patinering som gör att träet får en silvergrå nyans

Moso® Bamboo

Bambu är ett hållbart material eftersom det är den snabbaste växande växten i världen som kan avverkas efter bara 4-6 år. Roten till bambu dör inte när trädet fälls. Moso® är Co2 neutral och uppfyller den högsta hållbarhetsklass 1. Trall och beklädnad i bambu uppnår flamspridningsindex klass A av den amerikanska standarden ASTM E84 och brandmotståndsklass Bfl-s1 följande EN 13501-1.

Accoya Grey

Accoya är ett halvhårt träslag med hög stabilitet. Träet är acetylerad furu, vilket förbättrar träets prestanda och hållbarhet. Accoya-trä är motståndskraftigt mot det nordiska klimatet och är lämpligt för fasadbeklädnad och terrassbeläggning. Med ett lågt koldioxidavtryck kan du bidra till att minska koldioxidutsläppen och skapa en friskare värld.

Kontakta vårt säljteam dba@dolle.se
för mer information och rådgivning om våra andra träslag.

Har du några frågor?


Kontakta Daniel på telefon
072 076 3105 och få hjälp med ditt nästa projekt!Referensprojekt


DOKUMENT


FAQ

För att montera DOLLE fasadbeklädnad fäster du först de patenterade i-CLiPS by GRAD®-skenorna, sedan kan du enkelt klicka fast beklädnaden. Monteringsarbetet är snabbt och enkelt, och du får en skruvfri finish. Dessutom slipper du tänka på symmetrin, då i-CLiPS by GRAD® systemet skapar exakta avstånd mellan beklädnadspanelerna.

i-CLiPS by GRAD® systemen har upp till 5 gånger snabbare monteringstid jämfört med traditionell montering med spikar, skruvar eller liknande, och lämnar dessutom en skruvfri yta.

Ja, om rätt minstamängd uppnås och det önskade träslaget är godkänt för i-CLiPS by GRAD® finns möjlighet för specialbeställning. Behövs beklädnad och ribbor med brandklassning för ex. offentliga byggnader är detta också möjligt på förfrågan.

Vad som behövs bakom i-CLiPS by GRAD® fasadsystemen beror på situationen och den övriga konstruktionen. Behövs en tät fasad rekommenderas ett vindskydd, exmepelvis Cembrit Windstopper Extreme eller liknande. Monteringsskenorna kan då vid liggande ribbor monteras direkt på denna. Vid stående ribbor måste skenan dras ut ca. 5mm för att möjliggöra att vatten kan rinna ned.

i-CLiPS by GRAD® fasadbeklädnad särskilt lämplig för stora eller långa ytor, blir priset vid små eller många ytor högre än vid ideala stora ytor. Monteringsskenan har självklart en kostnad jämfört med en vanlig träregel eller liknande, men denna är orsaken till den otroligt snabba monteringstiden. Vi jobbar endast tillsammans med erkända och högkvalitets tillverkare och kan därmed säkerställa en hög kvalitet och fin finish på ribborna. För pris på i-CLiPS by GRAD® kontakta oss för en offert till ditt fasadprojekt.


Ikon af I-clips trælister

Hemligheten är clipsen

Läs mer om i-CLiPS®-systemet

Har du frågor?

Kontakta oss
ikon med taleboble og spørgsmål

Ta del av vårt erbjudande här

Upptäck priset direkt

Behöver du hjälp?

info@dolle.se   |   Tel. 060-190 919